Nieuwsbrief maart 2021

Beste vrijwilligers,

Door de Corona maatregelen kunnen er momenteel door de Stichting Paardenvrienden Midden Veluwe geen werkdagen met veel vrijwilligers georganiseerd worden. Hopelijk mag er in het najaar wel weer een vrijwilligerswerkdag georganiseerd worden om dan het snoeiwerk langs de paardenpaden en het onderhoudswerk van de paden op te pakken.

Toch wordt er op de achtergrond het nodige georganiseerd:

De Provincie Gelderland heeft vast op vier toegangshekken tot de Midden Veluwe op de doorgangshekken voor ruiters en menners ruitersluitingen laten plaatsen. Zo is het mogelijk om als ruiter zonder af te stijgen de hekken te openen en te sluiten. Er komt nog een ruitersluiting op een vijfde toegangshek.

In klein verband zijn met vrijwilligers bij meerdere toegangshekken opstaphulpen geplaatst. De ruiters die liever willen afstappen om het toegangshek te openen kunnen nu na doorgang ook weer makkelijk opstijgen. De Stichting wil gaan realiseren dat bij alle toegangshekken in het gebied tussen de Amersfoortseweg, Otterloseweg en N310 ruitersluitingen en opstaphulpen geplaatst worden.

Momenteel wordt een inhaalslag gemaakt voor het groot onderhoud van de ruiter- en menpaden door deze met een shovel te egaliseren en op breedte te brengen. Aannemer Schriek en Hol uit Harskamp gaat voor de Stichting Paardenvrienden met een shovel de paden op orde brengen in het gebied tussen Hoog Buurloo en de provinciale weg N310. Ook de paden ten noorden van de A1 worden meegenomen bij de werkzaamheden. De komende dagen kan dit werk afgerond worden.

Als de paden weer geëgaliseerd zijn kunnen de vrijwilligers met weideslepen en eigen tractoren deze paden makkelijker onderhouden. De Stichting wil graag een oproep doen aan de lezers om zich aan te melden om deze paden ongeveer vier keer per jaar te slepen. Vele handen maken het werk kort en dan hoeft het slepen niet meer dan 3 uur tijd te kosten. De Stichting wil met deze slepende vrijwilligers een leerzame ontmoeting met Staatsbosbeheer organiseren over het hoe en wat van paden slepen in een natuurgebied. Aanmelden graag als antwoord op deze nieuwsbrief.

Een rustpunt is alweer aan renovatie toe. Hier zal het oude en vergane aanbindhek vervangen worden en een zelfde inrichting met hek en stands krijgen als de andere rustpunten. Ook dit werk hopen op korte termijn te kunnen uitvoeren.

Een onzekere factor voor de plannen van de Stichting is het verloop van het project Recreatiezonering op de Veluwe. Het is niet volledig duidelijk welke paden hierin betrokken worden, of er paden gesloten gaan worden en welke andere maatregelen er genomen gaan worden. De Stichting wil de ontwikkelingen zo goed mogelijk volgen en de belangen van de paardenvrienden naar voren te brengen. De inzet blijft het op kwaliteit houden van de infrastructuur en voorzieningen in het prachtige natuurgebied en veel uitrij mogelijkheden mogelijk maken. Meer informatie over de recreatiezonering op de website:   http://magazine.gelderland.nl/zonering-veluwe

De plannen voor de activiteiten van de Stichting voor het onderhoud en aanbrengen van voorzieningen liggen klaar. Opstaphulpen zijn er, ruitersluitingen kunnen besteld worden, materialen voor aanbindhekken zijn er al. Maar wanneer de plannen uitgevoerd kunnen worden is nog onzeker.. Er is werk genoeg en veel handen maken licht werk. Zodra er mogelijkheden zijn om aan de slag te kunnen gaan komt er een mailing met meer details van wat, waar, wie en wanneer.

Het zou gezellig zijn elkaar weer te ontmoeten en te werken aan de paden op onze prachtige Veluwe. Tot ziens en blijf gezond!!

Van Staatsbosbeheer

Wanneer bel je wie?

Noodgeval:
bel 112

Dode of aangereden wild langs de weg:
bel 0900-8844 politie (geen spoed)

Doden dieren of een vuilstort in het bos (langs de routes):
Bel het calamiteitennummer van Staatsbosbeheer 06-11882512 (let op naar dit nummer kan je alleen bellen niet sms’en of WhatsAppen)

Vragen over de ruiter en menroutes:
Mail naar : info@paardenvriendenveluwe.nl

Staatsbosbeheer vraagt bezoekers van natuurgebieden om anderen de ruimte te geven, de natuur te beschermen en de Buitencode in acht te nemen. De Buitencode bestaat uit vijf regels:
* Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart

* Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers

* Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
* Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
* Blijf op de paden en geef natuur de ruimte

De Buitencode is een samenwerking tussen de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen, en mede mogelijk gemaakt door het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrief. Bookmark de permalink.