Nieuwsbrief december 2023

Bij het terugkijken in 2023 naar de activiteiten van het onderhoud van de paardenpaden komt een verwaaid en verregend beeld opzetten. Verwaaid omdat er veel meer bomen over de paden gevallen waren dan afgelopen jaren door de verschillende stormen. Maar dankzij de snelle acties van Staatsbosbeheer werden de paden na de meldingen weer snel vrijgemaakt. De vele regen deed grote plassen ontstaan op de paden, te veel voor de watergaten die het water onvoldoende konden afvoeren. Ook raken de watergaten verstopt door de meegevoerde takken en bladeren. Gelukkig zijn er vrijwilligers die deze watergaten met de hand en schep weer vrijmaken om zo de wateroverlast op de paden te verminderen.

Op de werkdagen is er weer flink gesnoeid om de paden toegankelijk en veilig te houden. Ook zijn zichtlijnen bij het oversteken van wegen verbeterd. Hekwerken, sluitingen, aanbindhekken en opstaphulpen zijn ook weer gecontroleerd en aangepast voor het gebruik. Dank aan alle vrijwilligers hiervoor.

Ook volgend jaar willen we als Stichting Paardenvrienden Midden Veluwe de onderhoudsactiviteiten aan de paardenpaden voortzetten met de hulp en inzet van de vrijwilligers. Hierbij gaan we als stichting ook ondersteund worden door het Routebureau Veluwe en Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer wil na het succes van de tractorcursus in Kootwijk deze cursus nogmaals aanbieden aan de vrijwilligers, met name voor Ugchelen en Hoenderloo. Opgeven hiervoor kan via het emailadres: info@paardenvriendenveluwe.nl

Er is goed nieuws voor de ruiters en menners die onderweg even willen afstappen. Er wordt een rustpunt gedoneerd wat gerealiseerd gaat worden op een prachtige plek met veel uitzicht over de heide. Hoe dit tot stand is gekomen is hieronder te lezen. Na aflevering van de bank, tafel, aanbindhek en opstaphulp willen we hulp vragen aan de vrijwilligers voor het plaatsen van het rustpunt. Hiervoor zal een mailing verzonden worden.

Als Bestuur willen we alle vrijwilligers, sponsoren en gebruikers van de paardenpaden prettige feestdagen en voorspoedig nieuwjaar toewensen met veel buitenrijden in de prachtige natuur op de Midden-Veluwe.

Bestuur Paardenvrienden Midden Veluwe.

Jaap van den Ende
Mobiel 06 46598320
https://paardenvriendenveluwe.nl

Donatie rustpunt Stichting Hippisch Toerisme Nederland

Begin 2024 wordt er een rustpunt ingericht bij Kootwijk tussen punt 30 en 25, precies waar de route een haakse bocht maakt. In die bocht is fraai uitzicht over Kootwijkse Veld en de Stroese Heide.

Dit rustpunt wordt geschonken door Stichting Hippisch Toerisme Nederland, ter nagedachtenis aan twee van haar oprichters, Dorine Bosman en Rob Doucet. Zij waren beiden enorme liefhebbers van vrij buitenrijden en trokken er in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw geregeld te paard op uit, naar alle uithoeken van Nederland en zelfs tot ver in Europa. Zo bouwden ze een schat aan ervaring op. In 1996 richtten ze SHTN op, om voor recreatieve ruiters en menners een centrale plek te hebben waar ze informatie konden krijgen. Internet stond per slot van rekening nog in de kinderschoenen. Maar SHTN deed meer, zo beschikte de stichting over een eigen routenetwerk en was ze nauw betrokken bij de Veluwe Trail.


Met de komst van internet werd de behoefte aan informatievoorziening per telefoon steeds minder. De routenetwerken werden overgedragen aan lokale partijen en toen zowel Dorine als Rob overleden, viel het doek voor SHTN. De nog beschikbare, interessante informatie vond een plek op de website van de Nederlandse Vereniging voor Vrijetijds Ruiters, en voor het banksaldo werden enkele goede doelen gevonden. Een daarvan is deze rustplaats, die we dus opdragen aan Dorine en Rob, de mater en pater familias van het vrij buitenrijden.


Hier kun je in het kort de geschiedenis lezen van Stichting Hippisch Toerisme Nederland: https://bit.ly/hiptoerisme

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrief. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *