Nieuwsflits april 2023

Aftrap campagne: Stapt jouw paard op het juiste pad?

Stapt jouw paard op het juiste pad? Help mee!

Staatsbosbeheer start campagne voor ruiters op de routes

Uitnodiging voor ruiters en menners. Op zaterdag 8 april start Staatsbosbeheer samen met Stichting Paardenvrienden Veluwe en Van de Valk de Cantharel de campagne Stapt jouw paard op het juiste pad? De aftrap is om 16:00 bij knooppunt 51 op de Hoog Buurloseheide. Op de Midden Veluwe ligt een prachtig aanbod van 140 km aan speciale ruiterroutes. Daarbuiten zijn ruiters en menners niet toegestaan.

De campagne heeft als doel aandacht te vragen voor het aanbod en de regels voor ruiters en menners in de natuurgebieden. Staatsbosbeheer treft steeds vaker ruiters en menners aan buiten de voor hen bestemde routes. Dat is niet toegestaan vooral omdat paarden de gewone bospaden kapot rijden.  Met publieksvriendelijke acties en extra handhaving wijzen we de komend maanden ruiters en menners op de regels op de Midden Veluwe.

Op de Midden-Veluwe ligt een groot netwerk van ruiter- en menroutes van ongeveer 140 km. De afgelopen jaren is veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in de kwaliteit van het netwerk. Door het Routebureau Veluwe zijn de afgelopen jaar in het hele gebied nieuwe routepalen geplaatst. De vrijwilligers van Stichting Paardenvrienden Veluwe hebben daarbij geholpen. Dezelfde vrijwilligers hebben de afgelopen jaren opstaphulpen geplaatst, gesnoeid, paden gesleept en nog veel meer werk verzet. Ook zijn er rustpunten aangelegd met geld van gemeente Barneveld en Toeristisch platform Apeldoorn.

Waarom alleen op de ruiter- en menroutes? Doel van de ruiter- en menroutes is het scheiden van gebruikersgroepen in de natuur voor ieders rust en het sturen van gebruikers in verband met kwetsbare flora en fauna. Zo is een aantal jaar geleden een ruiterpad gewijzigd omwille van de beschermde plant klokjesgentiaan en de vlinder gentiaanblauwtje dat eitjes afzet op deze plant.De hoeven van paarden hebben ook effect op de kwaliteit van het pad. De hoeven maken het pad los en zorgen voor hobbels en gaten in het pad. Op een ruiter- of een menpad is dat geen probleem maar dit is wel hinderlijk voor wandelaars, fietsers en overige gebruikers van het bospad. Ook moeten bospaden gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld hulpdiensten, calamiteiten voor groene toezicht, en houttransport. Aan het onderhoud van deze paden in het bos is Staatsbosbeheer veel geld kwijt. Dit zijn allemaal redenen voor speciale ruiter- en menroutes. En daarom willen we de paarden op hun eigen juiste pad zien stappen.

Publieksvriendelijke acties en controle De komende tijd zullen er verschillende publieksvriendelijke acties worden gehouden. In deze campagne werken Stichting Paardenvrienden Veluwe en Van de Valk de Cantharel en Staatsbosbeheer samen . We spreken ruiters en menners aan om aandacht te vragen voor de 140 km aan de ruiter- en menroutes en de regels in onze gebieden. Naast deze acties zal er ook extra toezicht zijn op de regels. Ruiters en menners buiten de route riskeren een boete voor het niet naleven van de openstellingsregels van het gebied. Met voorlichting vragen we ruiters een waardig ambassadeur van de paardensport te zijn en alleen gebruik te maken van de ruiter- en menroutes. Samen zorgen we zo voor de balans zodat we de natuur beter beschermen en kunnen blijven beleven.

De aftrap is om 16.00 uur en voor de paarden wordt er een worteldiner verzorgd.

Foto: Voorbeeld van het worteldiner

Afsluiting in het broedseizoen.
In de periode van 15 maart tot 15 juli wordt een stukje van de paardenpaden bij het Kootwijkerzand afgesloten voor ruiters en menners. Dit is om de in het broedseizoen de vogels de nodige rust te bieden en het broedsel niet te verstoren. Menners kunnen dan niet van knooppunt 15 via punt 16 naar 44 rijden. Ruiters kunnen wel van 15 via 16 naar de andere kant van Kootwijkerzand komen naar punt 17. Menners wordt ten sterkste deze route over het Kootwijkerzand afgeraden van wege het mulle zand en de zwaarte van het traject.

Bestuur Paardenvrienden Midden Veluwe.

Jaap van den Ende
Mobiel 06 46598320
https://paardenvriendenveluwe.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrief. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *