Nieuwsbrief mei 2021

Twee markeringen, wat te kiezen?

In het gebied van de Midden Veluwe worden door Routebureau Veluwe nieuwe markeringspalen met knooppuntnummers geplaatst. Dit is onderdeel van het ambitieuze plan om over de paardenpaden op de gehele Veluwe één knooppuntensysteem uit te rollen. Zo wordt het mogelijk om van de Randmeren helemaal naar de Veluwezoom te rijden over gemarkeerde paardenpaden zonder te verdwalen. Dit nieuwe knooppuntensysteem wordt geheel gedigitaliseerd voor gebruik met routeplanners en smartphones.

Op de Midden Veluwe bestond al een knooppuntensysteem, herkenbaar aan de ronde palen met bordeauxrode en witte markeringsbordjes. Maar om de verschillende gebieden en paden op de Veluwe met elkaar te verbinden moet de bestaande nummering soms aangepast wordt. De nieuwe markeringspalen zijn vierkant met een diamantkop en hebben een nummering die kan afwijken van de nummering op de ronde palen. De bordjes zijn ook bordeauxrood en wit .Het nieuwe knooppuntensysteem wordt in fases uitgerold. Eerst is het gebied tussen Kootwijk, Ugchelen en Hoenderloo aan de beurt. Later wordt het gebied tussen Stroe, Harskamp en Kootwijk voorzien van de nieuwe markeringspalen.


Onderweg staan vaak beide markeringspalen, oud en rond of nieuw en vierkant, vlak bij elkaar. Het oude netwerk met de knooppuntnummers is nog steeds in gebruik en digitaal terug te vinden op de site van Ruiterenenmennen.nl en buitenrijden.nl. Deze routeplanners gebruiken nog het oude systeem.

Zodra alle markeringen van het nieuwe systeem geplaatst zijn komen ook de nieuwe digitale versies en kaarten beschikbaar voor gebruik en download. De oude markeringen worden dan verwijderd. De routeplanner van Ruiterenenmennen zal dat in één keer alle nieuwe knooppuntennummers overnemen en overgaan naar het nieuwe systeem.

Bij twijfel onderweg, kies voor het oude systeem met de ronde palen en vervolg de bekende routes over de prachtige paden door bossen of langs heidevelden of zandverstuivingen.    

Momenteel wordt een inhaalslag gemaakt voor het groot onderhoud van de ruiter- en menpaden door deze met een shovel te egaliseren en op breedte te brengen. Aannemer Schriek en Hol uit Harskamp gaat voor de Stichting Paardenvrienden met een shovel de paden op orde brengen in het gebied tussen Hoog Buurloo en de provinciale weg N310. Ook de paden ten noorden van de A1 worden meegenomen bij de werkzaamheden. Dit werk is nu vrijwel afgerond en klaar voor gebruik.

De aanbindhekken en stands op de rustplaats met picknickbank tussen knooppunt 10 en 11 lijken door onbekenden vernield te zijn. Stichting Paardenvrienden zal uit eigen middelen nieuw hout voor de aanbindhekken bestellen en vrijwilligers vragen voor een snelle wederopbouw.

Met vriendelijke groet,
Stichting PMV

Jaap van den Ende

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Nieuwsbrief. Bookmark de permalink.