Nieuwsbrief oktober 2020

De afgelopen maanden zijn er voorzichtig plannen gemaakt om onderhoud te gaan doen met de vrijwilligers en hoe dit aan te passen aan de corona regels. Maar bij het uitwerken van de plannen in september werd door de recente maatregelen eigenlijk alles weer stilgelegd tot eind oktober.

Toch hebben we in goed overleg met Staatsbosbeheer besloten om door te gaan met het slepen van de paden en op korte termijn een grondige inspectie uit te voeren op de paden. De droge zomer en plaatselijke, zware regenbuien deden de paden niet overal even goed. Bijvoorbeeld door het wegspoelen van het zand komen er boomwortels bloot te liggen of zwijnen hebben hun eigen modderpoel midden in het pad gegraven. Al deze plekken moeten in de inspectie mee genomen worden. Deze inspectierapporten bespreken we met Staatsbosbeheer om te beoordelen hoe deze soms gevaarlijke situaties aangepakt kunnen worden. Dat kan zijn door handmatig met een paar vrijwilligers te gaan werken, gericht te gaan slepen of met een meer structurele aanpak een aannemer met groot materieel in te huren. Veel aandacht zal bij de inspecties besteed worden aan mogelijk snoeiwerk, zowel in hoogte als in de breedte en op welke locaties snoeien nodig is. Hier kan een aannemer met een klepelmaaier soms een betere aanpak zijn dan snoeien met de hand.


Omdat vele handen licht werk maken willen we jullie vragen plekken van zwijnenpoelen, waterplassen, overhangende bomen, uitstekende wortels door te geven op ons emailadres: info@paardenvriendenveluwe.nl. Ook suggesties voor aanpassingen of verbeteringen zijn welkom.

We hopen dat de inspecties rond het einde van de bronsttijd afgerond zijn waarna we de opzet van werkzaamheden kunnen plannen. Hoe verder is deels afhankelijk van het verloop van de coronamaatregelen. We hopen toch met de vrijwilligers dit jaar nog een keer aan het werk te gaan om alle paden winterklaar te maken.

Een ontwikkeling die steeds meer in de publiciteit komt, is het project recreatiezonering op de Veluwe. Dit project wil de recreatieve druk op de Veluwe gaan reguleren met aanpassingen in de padenstructuur en het sturen van recreatiestromen. Over de achtergronden van dit project staat een interessant artikel in het magazine van Staatsbosbeheer, de link is: https://www.staatsbosbeheer.nl/magazine

Ook vanuit het project recreatiezonering is informatie beschikbaar, de link is : https://magazine.gelderland.nl/zonering-veluwe

Met vriendelijke groet

Stichting PMV

Jaap van den Ende

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrief. Bookmark de permalink.