Berichten van Staatsbosbeheer

Wanneer bel je wie?

Noodgeval:
bel 112

Dode of aangereden wild langs de weg:
bel 0900-8844 politie (geen spoed)

Doden dieren of een vuilstort in het bos (langs de routes):
Bel het calamiteitennummer van Staatsbosbeheer 06-11882512 (let op naar dit nummer kan je alleen bellen niet sms’en of WhatsAppen)

Vragen over de ruiter en menroutes:
Mail naar : info@paardenvriendenveluwe.nl

Staatsbosbeheer vraagt bezoekers van natuurgebieden om anderen de ruimte te geven, de natuur te beschermen en de Buitencode in acht te nemen. De Buitencode bestaat uit vijf regels:
* Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart

* Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers

* Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
* Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
* Blijf op de paden en geef natuur de ruimte

De Buitencode is een samenwerking tussen de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen, en mede mogelijk gemaakt door het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat

Geplaatst in Berichten SBB | Reacties uitgeschakeld voor Berichten van Staatsbosbeheer

Nieuwsbrief juni 2024

De vele regen van de afgelopen tijd deed grote plassen ontstaan op de paden, te veel voor de watergaten die het water onvoldoende konden afvoeren. Ook raken de watergaten verstopt door de meegevoerde takken en bladeren. Gelukkig zijn er vrijwilligers die deze watergaten met de hand en schep weer vrijmaken om zo de wateroverlast op de paden te verminderen. Ook zijn er meerdere meldingen binnengekomen van bomen die over de paden gevallen waren. Maar dankzij de snelle acties van Staatsbosbeheer werden de paden na de meldingen weer vrijgemaakt. Meldingen van gevallen bomen, zware takken of andere versperringen kunnen altijd doorgegeven worden via het emailadres: info@paardenvriendenveluwe.nl

Einde broedseizoen
Op 15 juli eindigt het broedseizoen in de natuurgebieden. Dan is het weer mogelijk om met groter materieel het onderhoud aan de paden op te pakken. Mochten er plekken zijn op de paardenpaden die onderhoud nodig hebben of wellicht minder veilig zijn, geef deze door op het emailadres als aandachtspunt voor het onderhoud.

Nieuw rustpunt ter nagedachtenis
In het voorjaar is er een nieuw rustpunt ingericht bij Kootwijk tussen punt 30 en 25, precies waar de route een haakse bocht maakt. In die bocht is fraai uitzicht over Kootwijkse Veld en de Stroese Heide. Dit rustpunt is geschonken door Stichting Hippisch Toerisme Nederland, ter nagedachtenis aan twee van haar oprichters, Dorine Bosman en Rob Doucet. Zij waren beiden enorme liefhebbers van vrij buitenrijden en trokken er in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw geregeld te paard op uit, naar alle uithoeken van Nederland en zelfs tot ver in Europa
In het voorjaar is er een nieuw rustpunt ingericht bij Kootwijk tussen punt 30 en 25, precies waar de route een haakse bocht maakt. In die bocht is fraai uitzicht over Kootwijkse Veld en de Stroese Heide. Dit rustpunt is geschonken door Stichting Hippisch Toerisme Nederland, ter nagedachtenis aan twee van haar oprichters, Dorine Bosman en Rob Doucet. Zij waren beiden enorme liefhebbers van vrij buitenrijden en trokken er in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw geregeld te paard op uit, naar alle uithoeken van Nederland en zelfs tot ver in Europa

Dank aan de vrijwilligers die geholpen hebben bij de opbouw.

Tweede tractorcursus
De tractorcursus voor vrijwilligers in Apeldoorn kende een grote opkomst. De vrijwilligers kregen veel informatie over het veilig werken in de natuur, de geldende regels en vele praktische tips voor het werken met de tractor. De cursus werd gesponsord door Staatsbosbeheer en wij als stichting zijn daar erg blij mee. Nu zijn er weer extra veel vrijwilligers die met groter materieel de paden kunnen onderhouden. Daar genieten we allemaal van. In het voorjaar zijn er ook andere vrijwilligers actief geweest op de paden met bladblazen en slepen. Dat was door de vele regen niet altijd even makkelijk, dan maar tussen de buien door.

Routebureau Veluwe
In de afgelopen jaren zijn er veel contacten geweest tussen de Paardenvrienden en Staatsbosbeheer over het onderhoud van de paden en hoe dit in een vorm te gieten waarbij de kwaliteit naar de toekomst toe behouden kan blijven. Het Routebureau Veluwe is tussentijds begonnen met de uitrol van het (digitale) routenetwerk over de paardenpaden en het plaatsen van knooppuntpalen en informatieborden bij de startplaatsen. Er zijn nu besprekingen tussen deze drie partijen om te komen tot duidelijke afspraken over onderhouden en toegankelijkheid en deze ook weer vast te leggen in overeenkomsten. Inmiddels zijn er overeenkomsten gesloten tussen Staatsbosbeheer en Routebureau Veluwe over routes, toegankelijkheid en onderhoud. De volgende stap is de bijdrage van de vrijwilligers en welke financiële armslag hiervoor beschikbaar kan komen in de komende jaren.

Gepland evenement!!
Vanuit de Provincie Gelderland heeft Stichting Paardenvrienden Midden Veluwe een aantrekkelijk subsidiebedrag gekregen om kleinschalige evenementen te organiseren rondom het thema van paarden en natuurbeleving op de Veluwe. Bij het evenement zijn alle vrijwilligers en gebruikers van de paardenpaden welkom.

Hoe gaat het evenement verlopen. Vanuit meerder startpunten vertrekken ruiters en menners over de paardenpaden naar het verzamelpunt waar experts lezingen en informatie geven over paard en natuur gerelateerde zaken als terreinonderhoud, wildbeheer, gebruiken en onderhouden van paardenpaden, voorkomende flora en fauna op de Midden Veluwe. Hierbij krijgen de paarden en berijders water en versnaperingen aangeboden. Inhoud van de lezingen wisselt met de seizoenen.


Deze keer is Marti Jansen, de bekende volksverhalen verteller van de Veluwe, gevraagd de oude verhalen en sagen van de Veluwe te doen herleven.

Het evenement zal ongeveer een uur duren. Opgeven voor het evenement met aantal personen en paarden kan via het emailadres: info@paardenvriendenveluwe.nl

Save the date
Het eerste evenement is op 27 juli om 15:00 uur op de rustplaats bij Kootwijk tussen de knooppunten 10 en 11
De volgende is op 10 augustus om 15:00 uur bij het rustpunt van Hoog Buurloo bij knooppunt 51.
Tip: neem een halster mee om de paarden bitloos te laten genieten van hun versnaperingen.

Bestuur Paardenvrienden Midden Veluwe. Jaap van den Ende
Mobiel 06 46598320
https://paardenvriendenveluwe.nl

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen